Изборът на надеждна заключваща система за вашия велосипед често може да се окаже доста труден. От своя страна, вземането на погрешно решение, когато става въпрос за ново заключващо устройство, може да остави колелото ви недостатъчно защитено и да го превърне в лесна мишена за крадците. Главният въпрос тук не е имате ли нужда от заключващо устройство, а от какво точно?

Оценка на риска - най-важният момент в търсенето на надеждно заключване

Правилното определяне нивото на риска има ключово значение при избора на правилната заключалка за велосипеда. Голям, среден и малък са трите степени на риск, въз основа на които да направите своя избор за типа заключваща система. Ето и трите важните момента за определяне степента на риска за вашия велосипед: 

1. Мястото, където най-често използвате велосипеда си

Ако става въпрос за голям град, то действително колелото ви е изложено на голям риск. Статистиките сочат, че кражбите на велосипеди са доста повече в големите градове, отколкото в по-малките градове или села. В малките населени места делът на велокражби е значително по-нисък, отколкото в градове като София и Пловдив например. Ако използвате велосипеда си в малък град или село, то е изложено на средна степен риск от кражба. Следователно, най-малък е рискът за велосипедистите, които са в още по-малките населени места.

2. Цена и марка на велосипеда, който използвате 

Известната марка велосипед предполага и по-високата му цена. Представителите на големи и скъпи брандове, било то градски, планински, шосейни, а и все по-популярните е-велосипеди, значително по-често са обект на кражби. Следователно, рискът от кражба при тях е много висок. По-евтините велосипеди и брандове от по-нисък клас не се набиват на очи. Затова те, а и още по-старите им събратя, попадат в категорията среден и съответно малък риск от кражба.

3. Времето, за което оставяте велосипеда си без надзор

Времето, в което велосипедът ви не попада под прякото ви наблюдение или под това на приятел, или близък, сигнализира за степента на риска, на който е изложен. В случай че повече от 2 часа колелото ви остава без надзор, шансовете да се превърне в обект на кражба значително нарастват. В този случай става въпрос за много висока степен на риск. Липсата на наблюдение за до 2 часа определя средно ниво на опасност от кражба за велосипеда ви, а до 30 минути - ниско ниво на риска.

Определяне правилния тип заключване за моя велосипед

Достъпността, практичността и степента за защита са трите величини, чиито силни и слаби страни варират, става ли въпрос за избора на типа заключване. На пазара днес има изключително широко разнообразие от модели заключващи устройства, попадащи в различни ценови класове и предлагащи различни нива на защита. Всички те обаче предлагат 4 основни типа заключване за велосипеда:

- U-lock системи за заключване

Отличават се с най-висока степен на защита в целия свят. Известни са още като заключване тип U и D скоби, поради формата на заключващия катинар. Този тип заключване е сред достъпните на пазара. Минусите на този тип заключващи устройства са главно по отношение на практичността им - за да заключите велосипеда си с такъв тип ключалка, ви трябва голяма и здрава опора. Скобите са големи и тежки, което затруднява пренасянето им. 

- Сгъваеми заключващи системи

Предлагат средно ниво на защита и високо ниво на ценова достъпност. Лесни са за пренасяне, благодарение на практичната си дължина (могат да бъдат сгъвани, за да се поберат лесно в раницата ви). Като минуси на този тип заключващи системи експертите изтъкват съмнения относно издръжливостта, а също и ограничения брой модели, които се предлагат. 

- Верижни заключващи системи

Заключването тип вериги с катинар също се нарежда сред масово използваните. Причините са добрата цена и високото ниво на защита, което предлагат. Този тип заключване предлага много повече гъвкавост от U-lock системите за заключване, тъй като веригите лесно могат да бъдат прикрепени за различни стабилни улични обекти. Степента им на защита е близо до тяхното, а лекотата им по време на пренасяне е фактор, с който ги превъзхождат по отношение на практичността. 

- Кабелни заключващи системи 

Най-широко разпространените, поради своята достъпност и практичност, заключващи устройства за велосипеди. За сметка на това, те предлагат най-ниското ниво на сигурност за вашия велосипед. На практика, колелото ви лесно би могло да се превърне в обект на кражба, тъй като подобно аматьорско ниво на заключване не би затруднило дори и най-неопитния крадец.

Както стана ясно, на въпроса какво заключващо устройство за велосипеда си да избера, универсален отговор не може да бъде даден. За да бъдете максимално сигурни, че ще намерите колелото си там, където сте го оставили, следва да вземете предвид комплексен набор от фактори, най-важните от които споменахме по-горе. Ако все пак изпитвате затруднения при направата на този важен избор, винаги можете да потърсите професионално мнение по въпроса, преди да направите покупката.