С последните мерки, които бяха приети във връзка със справяне с кризата с коронавируса у нас, възможностите за спорт на открито съвсем бяха ограничени. Единствената алтернатива за активност, при възможно най-голяма изолация, остават бягането и колоезденето, и то на места без концентрация на хора. С оглед на това, след като парковете и градините станаха забранени зони, то усамотяването сред природата остава единственият ни за момента вариант за индивидуално спортуване.

Да бъдем активни, но и отговорни

В условията на социална изолация самостоятелните спортни дейности са единствените с нисък риск, но с важно значение за физическото здраве. Ако карането на колело е сред любимите ви дейности например, то бихте могли да го практикувате и на не толкова познатите ни, предназначени за целта места. Докато отпадне забраната за посещаване на паркове и градини, бихме могли да се насладим на усамотените, тихи и спокойни места, които ни предлагат извънградските и планинските райони. Карането на колело сред природата, когато е индивидуално и не нарушава забраната за събиране на повече от двама души, включително извънградското такова, позволяват да бъдете активни, но и отговорни за опазване здравето на другите. Времето навън сега е прекрасно, за да подишаме чист въздух и да прекарваме време на слънце, но разбира се, спазвайки новоприетите мерки и самоизолирайки се.

Български клубове в подкрепа на индивидуалното спортуване навън

В събота, паралелно с влизането на по-строгите мерки за ограничаване на социалните контакти, клубове за любителски спортове на открито призоваха индивидуалното спортуване навън да не бъде ограничавано. Като аргументи в искането си клубовете посочват, че спортът навън е важен за поддържане тонуса и засилване имунитета, което има ключово значение за справяне на организма в условията на епидемия като днешната. В отвореното писмо, адресирано до министър-председателя, председателя на кризисния щаб, министъра на здравеопазването и спорта,  се твърди още, че забраната за индивидуални спортове на открито би имала негативен ефект при справяне със заразата. Шестте организации, подписали писмото, припомнят, че спазването на правилата за социална дистанция следва да се прилага стриктно, но призовават държавата да не ограничава гражданите. Спортовете на открито като колоездене или бягане например, биха могли да се практикуват на места, които не са толкова популярни и няма концентрирано струпване на хора.