Oryx C18 29
Моделът С18 присъства в каталога на Oryx още от създаването на марката, но това не означава, че не се променя. Една от съществените новости е, че производителят премина от компонентите на американската компания SRAM към такива на марката Shimano.

 

Ако сте готови да отделите малко над 1000 лв. за своя нов ХС велосипед с 29-цолови колела, Oryx C18 може да ви предложи много повече от модерна визия, защото това е един качествен твърдак от начален клас, подходящ за сериозно каране още след изваждането от кашона. Велосипеда е подходящ за последващо надграждане, ако се наложи.

Рамката е същата като при базовия модел C27 и при тази цена впечатлява както с изработката и детайлите (конусовидна челна тръба, вътрешно окабеляване, Post Mount за задната спирачка, хидроформовани и изтънени тръби), така и с геометрията, която е напълно съобразена със съвременните тенденции и поставя ездача в удобно положение както при дългите изкачвания нагоре, така и при шеметните спускания надолу. Ако искате да ви забелязват отдалеч в гората, вземете приятния светлосин цвят, а ако предпочитате тъмните краски, сивата разцветка има характерното „стелт“ излъчване. 

Вилката Manitou Markhor е със 100мм ход, пневматична пружина и заключване за повече ефективност, когато натискате с всички сили педалите по баира. Това е една от най-леките вилки, която ще намерите в този ценови клас – 1696 грама!

За общото ниско тегло на велосипеда допринася и скоростната система Shimano с 2х9 предавки. Тя включва курбели Alivio с два венеца, куха ос и външни лагери, заден дерайльор и команди Acera и преден дерайльор Deore. 
Другите компоненти, допълващи окомплектовката, също не са от случайни производители – хидравличните дискови спирачки са Shimano, периферията е предимно на Kore със седалка, капли и гуми на WTB (изключително универсалният модел Ranger, който осигурява бързо ускорение и отлично сцепление във всякакви условия). 

 

 

 

Автор: Любомир Ботушаров