Как да изберем подходящи гуми за нашия велосипед?

Управлението, скоростта, сцеплението, комфортът зависят от качеството на велосипедните гуми. Те трябва да бъдат избрани въз основа на условията на каране. Важно е да разберете, че за градски разходки, планински изкачвания или шосейни състезания са необходими различни гуми. Естествено, гумата трябва да отговаря на диаметъра на джантата. Днес пазарът предлага голям избор и ако желаете, винаги можете да закупите най-добрия продукт за велосипед.

На първо място, трябва да обърнете внимание на размерите на джантата. За велосипеди за възрастни те се измерват в инчове или милиметри, най-популярните размери са 26, 28, 29 инча, например 28 инча съответства на 700 мм. Диаметърът на гумата трябва да съответства на диаметъра на джантата, но ширината може да бъде променена на по-удобна. Имайте предвид, че широките гуми трябва да бъдат избрани за проходимост, а тесните са необходими за скорост.

Помислете и за теглото на гумите - колкото по-малко е, толкова по-лесно е да завъртите колелото, но такава гума е лесна за пробиване и струва повече. Тежката гума има дебел защитен слой и е трудно да се пробие, но е по-трудно да се движите с нея.

Гумата може да бъде със светлоотразяваща лента, тогава към допълнителния ефект се увеличава и безопасността на движението.

Трябва ли да купуваме скъпи гуми за шосеен велосипед?

Този въпрос често възниква сред начинаещите. Цената на две външно идентични гуми може да се различава няколко пъти и разликата озадачава начинаещия колоездач.  По принцип под пътни гуми се има предвид гуми за шосейни  - високоскоростни велосипеди, предназначени за каране по равни повърхности.

Но защо добрите гуми са толкова скъпи? Без да разглежда рекламните брошури на производители, опитен колоездач веднага ще посочи три съществени разлики между евтина и скъпа гума: тегло, структура на гумата и ресурс.

Теглото на гумата е определящ фактор. Дори ако вашият шосеен велосипед никога не изминава повече от дузина мили наведнъж и никога не се състезавате, вие все пак обичате скоростта и лекотата на шосейния  велосипед. Иначе нямаше да го купите.

Когато ускорявате, трябва да преодолеете инерцията на колелата, които като маховик не бързат да се завъртят. И колкото по-малко тежат гумите, толкова по-охотно велосипедът набира скорост, толкова по-лесно се изкачва. На разстояния от километри допълнителните грамове тегло на колелото бавно изяждат силите, средната ви скорост пада.

При проектирането на пътна гума се вземат предвид много фактори. Гумата трябва да е лека, да поддържа контакт на всякакви пътища, плюс това трябва да има добро движение по инерция, да издържа на теглото на ездача и да е защитена от пробиви.

Много е трудно да се комбинират леко тегло и здравина в гума, поради което композитните материали отдавна се използват в пътните гуми.

Ресурсът е важен фактор. Неидеалната пътна настилка и голямото тегло на ездача ускоряват износването. Помнете, че добрата гума поддържа по-добър контакт с настилката - това е доказан факт.

Не мисля, че трябва да се пести от гуми. Купете качество, дори и за евтин велосипед. Получавате отлично шофиране и увереност във вашата безопасност. Отделете повече време за удоволствието от карането вместо да се суетите с поддръжката.

Ефект от ширината на гумата

Вече знаете, че шосейните велосипеди могат да използват гуми с различна ширина. Най-често срещаните размери са 19 мм, 23 мм, 25 мм и 28 мм.

Тесните гуми имат по-малко съпротивление, но изискват по-добро покритие. Налягането в тесните гуми е много по-високо и затова те предават неравностите по-силно на кормилото и джантите.

Оптималният размер за шосеен път на добър асфалт е 23 мм. Може да използвате и гуми 25 мм.

Гумите 28 мм се считат за обучение, т.е. за всички терени. В страни с мек климат те често се използват като зимни.  За нашите качествени пътища размерът от 28 мм е оптимален. Реалността на шосейните приключения е, че не всеки велосипед ще приеме 28 мм гуми - производителите невинаги предоставят гуми с такава ширина.

Как да улуча точния размер на гумите?

Преди да купите нови гуми, проучете маркировките на старите! Диаметърът и ширината на гумата са отбелязани от външната страна. Бъдете внимателни: има три системи на отбелязване!

Размерът на гумата може да бъде определен:

- в милиметри (маркировка по ISO). Първото число е ширината, второто е диаметърът на гумата (да не се бърка с външния диаметър). Пример: "37-622". Диаметърът на отвора се определя от размера на джантата, което означава, че е по-малък от външния диаметър на колелото. Гума с диаметър на отвора 622 мм има външен диаметър 700 мм.

- в инчове. Изправени пред маркировки като "26 × 2.1"? Може да се дешифрира, както следва: външният диаметър на гумата е 26 инча, ширината е 2,1 инча. Освен това ширината може да бъде посочена както като десетична дроб, така и като обикновена („27 × 1¼”).

- в милиметри според френската система. Пример: "700x35C". Първото число е външният диаметър на гумата, второто е ширината. Буквите от A до D обозначават мястото на модела в размерната гама.

Планирате ли да промените размера на гумите на велосипеда си? Първо,  разберете допустимия диапазон на размерите за вашата джанта. Ако сложите прекалено тясна гума, често ще я пробивате. И твърде широката бързо ще се износи отстрани или дори ще излезе от ръба!

По диаметър всички гуми за велосипед могат да бъдат разделени на следните групи:

-        за детски велосипеди: 16-20 цола;

-        за юношески велосипеди: 22-24 инча;

-        за крос-кънтри и спускане: 26 инча;

-        за шосейни велосипеди: 28 инча;

-        за планински велосипеди: 27,5 и 29 инча.

С ширината на гумата всичко е просто: тесните гуми (1,8-2,4 инча) са предназначени за състезания и крос-кънтри. Широкият (2,5-3 инча) ще осигури по-добро сцепление на трудни повърхности. Такива гуми са необходими за спускане и фрийрайд. Ако целта ви е голяма обиколка и шофиране извън страната, изберете възможно най-широките гуми.

И накрая, още няколко съвета!

За начинаещи. Ако тепърва откривате света на колоезденето, не трябва да харчите пари за страхотни професионални гуми. За да ги накарате да се изплащат, имате нужда от специална техника и подходящо ниво на физическа подготовка. За селски и градски разходки са подходящи полусликове с ширина 1,5 инча.

За спортисти. В зависимост от дисциплината, на която сте се посветили, можете да изберете различни гуми за предните и задните колела. Например, за бързо спиране и маневриране назад, можете да поставите гума с напречна шарка на протектора.

За туристи. Негъвкавата супер плътна гума ще създаде много трудности при  камъни и коренища. По-добре е да се даде предпочитание на широка (до 2,5 инча) мека гума с дебели шипове. Отпред - полуслик, отзад - агресивен протектор с шипове.

За зимата. Колкото по-мека е сместа, от която са направени гумите, толкова по-добре. Освен това металните шипове няма да бъдат излишни. Това е единственото нещо, което ще ви позволи безопасно да маневрирате по заледените пътища.

За града. Без значение колко готин е естественият каучук, в градски условия е по-добре да го откажете. Пътни химикали, бензин, замърсени отпадъчни води - всичко това бързо ще унищожи естествения каучук. За да не губите пари, погледнете по-отблизо синтетичните гуми.

Най-добрите гуми от световни марки имат твърде малко разлики, за да се препоръча един конкретен модел. Тук изборът се основава на личен опит или съвет от професионалист.

Всеки решава за себе си - да добави малко и да купи доказано качество или да спести пари за новост от усещания или придобиване на опит.