За много хора, колоезденето е предпочитан начин за придвижване в града. То е практично, мобилно, бързо и ни спестява доста разходи за гориво или градски транспорт. Въпреки това, колоезденето крие някои опасности, особено в градове, които не са пригодени за придвижване с велосипед. За щастие, рисковите моменти лесно могат да се избегнат, стига да познаваме правилата за движение и да следваме някои съвети за безопасно каране на колело в градска среда.

  1. Внимавайте с вратите на автомобилите

Вратите на автомобилите са най-коварната опасност, пред която е изправен колоездачът в града. Отварящите се врати на колите обикновено навлизат директно в пространството, по което се движи велосипедистът, а „появата“ им пред колелото трудно може да се предвид. Единственият начин да избегнете сблъсъка с врата е да приемете, че всяка врата по пътя ви ще се отвори. Винаги спазвайте дистанция, (правилото е: на една врата разстояние), когато минавате покрай всяка спряна кола, не само паркирана, но и движеща се. Ако сте принудени да минете близо до някой автомобил, намалете скоростта и се огледайте за предупредителни знаци: спирачни светлини, лампичките на такситата и приготвящи се за слизане пътници.

  1. Внимавайте с десния завой

Представете си следната ситуация. Карате колело успоредно до автомобил. Вие обикновено стоите от дясната страна, нали така!? Може да се движите наравно с автомобила до вас, но може и да сте малко по-назад. А самата ситуация е следната: вие продължавате пътя си направо, но шофьорът на автомобила предприема десен завой. Много вероятно е водачът на автомобила да не ви види в страничните огледала и огледалото за задно виждане, затова бъдете внимателни. Това е рискова ситуация, затова бъдете нащрек или поне с повишено внимание всеки път, когато видите, че предстои пресечка в възможност за десен завой.

  1. Преминавайте зад пешеходците, не пред тях

Естественият инстинкт на пешеходеца е да скочи напред и далеч от опасността, вместо да спре и да отстъпи, в момент на опасност. Ако карате вашия градски велосипед в среда, в която няма изградени вело алеи, логично е да карате или на пътното платно, предназначено за автомобили, или в зона, предназначена за пешеходци. Във втория случай бъдете внимателни, защото както вече споменахме, инстинктът при хората действа така, че в момент на опасност, скачат напред, а не назад. Така, ако карате колело зад пешеходците, ще си спестите възможни опасности или сблъсъци.

  1. Давайте сигнали за промяна на движението си

Велосипедите нямат мигачи (или поне в повечето случаи нямат), така че е трудно да информирате останалите участници в движението за предстоящата ви промяна на движение. Това може да бъде не само предприемането на ляв или десен завой, но също така и спиране в дадени моменти. За да сте сигурни, че участниците в движението ще знаят какво се каните на предприемете като движение, сигнализирайте с ръце и глава. Винаги поглеждайте през рамо за пешеходци и автомобилисти зад вас, за да сте сигурни, че ако спрете на място, никой няма да се блъсне във вас.

  1. При липса на велоалеи

Градските улици изглеждат опасни в сравнение с тихите селски пътища, но хаосът и по-голямата натовареност предполага, че всеки се движи бавно и внимава. Велосипедите се „сливат“ по-добре с автомобилите в тази среда, а най-безопасното място на пътя често е в средата. На места, на които улицата е тясна, карайте в центъра, за да предотвратите сблъсък с агресивните шофьори, които се опитват да се набутат на невъобразими за човешкото съзнание места. Също така, не забравяйте, че автомобилите отзад представляват по-малка заплаха, отколкото отварянето на вратите на колата или пешеходците, които изскачат на улицата.

 

Надяваме се, че тези 5 кратки съвета ще ви бъдат от полза при карането на велосипед в градска среда. А вие имате ли си собствени ритуали или методи за безопасно каране на колело? Ще се радваме да ни ги споделите в коментар под статията.