3 пътечки около София, които НЕ ТРЯБВА ДА ИЗПУСКАТЕ 

Слънцето грее, птичките пеят и всеки активен човек си задава въпроса "Къде в покрайнините на София мога да покарам със семейство или приятелите?" 
С оглед на неособено адекватната инфраструктура за колоездене в София  Ви предлагаме три спокойни и до голяма степен безопасни места и маршрути за всички възрастови групи и любители на колоезденето.


Пътечка 1

Панчарево (Панорамна Пътека) - на 12км. от центъра на гр.София. Мястото съчетава в едно интересна инженерна инфраструктура, минерални извори, много места за пикник и разходки. Пълна обиколка на язовира- приблизително  7.3км. Идвайки от София минавате през язовирната стена, откъдето пътеката, която обикаляше язовира вече е прераснала в асфалтов път с колоездачна алея. По цялата периферия са поставени пейки за почивка и кофи за боклук.

Има достатъчно места, от които може да си закупите вода, както и места, на които да обядвате ако не сте подготвени. За по-подготвените любители нa колоезденето районът е осеян с по-технични и натоварващи пътеки, които са успоредни на алеята около язовира, откъдето се откриват страхотни гледки, но ще Ви е необходим някои да Ви ги покаже, поради наличието на изключително голям брой такива в района. 


До Панчарево може да стигнете на собствен ход-приблизително 15км. от центъра на гр. София (внимавайте по Самоковско шосе).

 

Пътечка 2

с.Герман, с.Лозен, с.Пасарел, вр.Половрак?
Лозенска планина е малка, но изключително приятна за разходки и колоездене. Гледките, които се откриват от нея са прекрасни, а близостта до София...добре, че я има! Привлича ни с меките си плавни преходи и ниската височина. Привлича ни с пътеките и климатът. Защо не?
 Маршрут вр. Половрак -  заслужава си заради гледките, които се откриват към София, Стара планина, Витоша, Плана, Рила, язовир Искър, село Долни Пасарел и с.Лозен.
Пътеката започва от с. Долни Лозен. Тръгвайки по ул.Половрак и преминавайки покрай сградата на БЧК няма как да я сбъркате ако следвате бяло-червената маркировка. Стигайки до върха имате два избора – да се върнете обратно или...да поемете към Пасарел. Въпрос на избор. 
Районът изобилства с разнообразие от вело маршрути и места, на които си заслужава човек да се отбие. Район, в който ще искате да се връщате не един и два пъти! :)


Пътечка 3

с. Железница и с. Плана.
Ех Плана, Плана-а-а....Райско място! Любимото в периферията на София. Не случайно явно и тук е изграден храм на Буда. Просто има нещо магнетично в този район - енергия, природа, има от всичко! А маршрути-бол! Или както се казва-рай за крос-кънтри, рай за шосейни колоездачи. Пътеката за района която искаме да Ви препоръчаме е 
обсерваторията на с. Плана- Горни Около. 
Една пътека, която ще Ви говори постоянно за Рила – защото ще карате постоянно срещу нея! Равна, до известна степен меланхолична, но и романтична... Гледката към планината наистина ще Ви плени! 
 Маршрут вр.Манастирище 


Маршрутът е изключително лек, приятен, слънчев и панорамен  (черен път). Вода по пътя няма за съжаление, затова е препоръчително да се запасите. Сам по себе си не е дълъг и един от любимите в началото на пролетта.
 

Маршрутът е кратък, но ако искате да разнообразите може да поемете на североизток и палавата пътекчка към Долни Пасарел. 

Приятно каране!