Ето няколко основателни причини да изберете пътуването с велосипед в градски условия, вместо ползването на личен автомобил или градски транспорт

 

Забелязвате ли колко все по-натоварен става трафикът в по-големите градове на България? Опашките от автомобили понякога са километрични, а шофьорите често пъти се изнервят от дългото чакане и причиняват пътни транспортни произшествия поради бързане или невнимание. Сигурни сме, че не искате да бъдете част от тази лудница, която причинява главоболие и определено ви кара да се приберете у дома или просто да достигнете крайната си точка на пътуване с ужасно главоболие.

Именно поради по-горе изброените причини, днес ще ви споделим 5 причини, поради които е по-добре да предпочетете пътуването с велосипед в градски условия, вместо с автомобил. Двуколката определено задминава по предимства и градския транспорт. Метрото е бързо, лесно и удобно – факт е, но мутрисите са налични само в София и то дори не до всяка точка на столицата. И без да изпадаме в повече словоизлияния, ето нашите ТОП 5 причини да изберете придвижване с велосипед.

  1. Спестявате пари

Безспорно, това е един от основните фактори, при избора на придвижване с велосипед в градска среда. Колелото определено не се нуждае от зареждане на гориво, плащане на данъци и такси, закупуване на винетка и т.н. Като сметнем и сумата, която плащаме за паркинг места на месец, за да паркираме автомобила си… Всъщност знаете ли, че според статистика от 2017-та година, придвижването с градски велосипед ни спестява между 6 000 и 11 000 лева на година, като сумите са средни за годишна поддръжка на автомобил, включително разход за гориво. Не ви ли се струва доста по-логично и изгодно да пътувате с велосипед, специално пригоден за градска среда!? Само за сравнение, един наистина добър градски велосипед за жени струва средно между 600 и 1 000 лева, като мъжките модели са с около 100 лева по-скъпи. Доста по-изгодно, нали.

  1. Грижите се за опазването на околната среда

Един от най-големите замърсители на въздуха в България са газовете и вредните емисии, отделени от автомобилите при изгарянето на горивата. За миналата година, замърсяването на въздуха от автомобили е почти колко замърсяването от твърди горива (дърва и въглища) и все повече общини в страната се опитват да се справят с този проблем. Неслучайно в областните градове вече са изградени специални велоалеи, по-които водачите могат да се придвижват бързо и безопасно. При това няма да замърсявате средата, в която живеете. И ако се огледате, сме сигурни, че ще забележите колко повече станаха велосипедистите.

  1. Грижите се за здравето си

Чували ли сте фразата: „Движението е здраве!“? Почти сме сигурни, че ще ни дадете положителен отговор. Това е и следващото предимство на пътуването с велосипед. Ако карате колело средно по около 40 минути на ден, медицински доказано е, че кръвообращението ви се подобрява, тонусът също, а така стимулирате и по-добра и жизнена работа на сърцето си. Последното е изключително важно, тъй като действа превантивно срещу инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания. А дори все още не сме споменали тренировката на всички мускулни групи, които упражнявате, докато карате велосипед.

  1. Пестите време

Сигурни сме, че поне няколко пъти сте попадали в задръствания в час пик и ви се е искало да оставите автомобила, с който пътувате, насред улицата и да се приберете пеша. Така в чакане губите половин-един час, а понякога и много повече. Е, ако изберете да се придвижвате в градска среда с велосипед, това няма да ви се наложи. С велосипеда сте много по-маневрени и можете да се придвижвате не само по специално изградените велоалеи, но и по булевардите, при това без да чакате часове в задръстване. Все пак вашият велосипед не е широк 2 метра и съвсем спокойно можете да продължите да карате, дори и да има няколко километрова колона от спрели автомобили до вас.

ВАЖНО! Не забравяйте, че за вас също важи Правилникът за движение по пътищата. За собствената си безопасност, а и за тази на другите участници в пътното движение, винаги спазвайте правилата и сигнализирайте с ръка за предстояща маневра/завой.

  1. Никога няма да ви е твърде тясно, както в градския транспорт

Много от хората, които искат да помогнат в борбата със задръстванията по пътищата, избират да ползват градския транспорт. Това е повече от чудесно, но често се случва автобусите, тролеите и метрото да са толкова претъпкани, че да ви се прииска да почакате още поне половин час, само и само да не се блъскате в хората. Разбира се, има още по-приятен начин – велосипедът. Ако карате велосипед, никога няма да ви се налага да се блъскате в някого, да ви е тясно и дори да не можете да си поемете въздух, защото е твърде задушно от огромната навалица хора, с която пътувате.

 

Това са нашите ТОП 5 причини да изберете придвижване с велосипед в градска среда. Имайте предвид, че има страхотни и изключително удобни велосипеди, създадени специално за придвижване в градски условия. Те са леки, удобни и със страхотен дизайн, който ще ви грабне от пръв поглед. Разбира се, има модели за мъже и модели за жени. За вас остана само да изберете най-подходящия велосипед и да се наслаждавате на удоволствието от карането на колело навсякъде и по всяко време.