Днес на пазара можете да откриете голямо разнообразие от електрически велосипеди. Този факт, колкото полезен, толкова може да бъде и объркващ за потребителя, който за пръв път трябва да прави подобен избор. Затова нека обърнем внимание на този модерен тип велосипеди, както и разновидностите му, които можете да откриете на пазара. За целта ще обясним какво представляват електрическите велосипеди и ще дадем няколко съвета за избора на такъв. 

Какво представлява електрическият велосипед?

Особеност при електрическия велосипед е, че неговото задвижване се подпомага с електрически двигател, както и батерия, и контролер. Успешно интегрирани в устройството на велосипеда, тези компоненти образуват единна електрическа система, която ви осигурява помощта, от която се нуждаете при въртенето на педалите. 

По-старите модели електрически велосипеди разполагат с мотор на предната или задна джанта, но новите тенденции в производството на електрически велосипеди залагат на централното разположение на мотора в близост до педалите. Т.нар. “електронни асистент системи”, работещи посредством инсталирания софтуер на контролера, подсказват на мотора кога и как да работи. Информацията до софтуера достига благодарение на инсталираните датчици на различни места във велосипеда. Модерният електрически велосипед настройва и регулира всичко автоматично, за да се насладите максимално на удоволствието от карането.

На какво да обърнете внимание при избора на електрически велосипед? 

Предимствата пред карането на електрически велосипед сигурно са ви известни, но следните няколко характеристики биха ви били от полза при избора на нов такъв.

Целта, за която ви е необходим велосипедът  

Широкият ценови диапазон и продуктово разнообразие предполага, че те са произведени за хора с различни цели. Също като при стандартните велосипеди, и тук можете да избирате между планински електрически велосипеди или такива за градско каране например, а разликата е основно във възможностите на мотора. Знаейки целта, за която ви е необходимо е-колелото, можете да пристъпите към разглеждането на оферти.

Двигателят като основен задвижващ компонент 

Както споменахме, във велопроизводството се практикуват два типа монтаж на двигателя - монтаж в предното или задно колело (по-остарял метод) и централен монтаж в рамката на колелото. Модерната технология на двигателите, монтирани централно, дава възможност на контролер да прецени мощността, от която се нуждаете по време на каране. Това прави електрическият велосипед изключително ефективен помощник при изкачване на стръмни терени, каране в градска среда или друг тип терени, при които помощта на мотора играе ключова роля. Разбира се, марката на мотора не бива да се пренебрегва, когато става въпрос за избор е-колело, като Shimano и Bosh все още са лидери в това отношение.

Батерията 

И във велоиндустрията LiОn батериите са широко използвани. Ясно е, че с годините активна работа батериите губят своите функции, но това е съвсем нормален процес. Разбира се, ако сте склонни да направите по-голяма инвестиция, заложете на марки като Shimano и Bosh, когато става въпрос за батерии за електрически велосипед. Важна подробност относно батериите е и начинът им на монтаж - в този аспект те могат да бъдат разделени на два вида външни и вътрешни (вградени батерии).

Цената

Цената безспорно е ключов фактор при избора на електрически велосипед. Всеизвестно е, че този тип велосипеди са на доста по-висока цена от стандартните си събратя. Разбира се, различните характеристики оказват влияние върху крайната цена. Възможно е да закупите базов модел е-колело за по-малка сума, но ако държите на високото качество, следва да сте готови за по-сериозна инвестиция. Цената се повишава значително заради качеството на мотора, с който идва велосипедът.