За велосипедистите настъпването на зимата може да означава две неща - прибиране на колелото в гаража до идването на първите пролетни дни или вълнуващо предизвикателство и то не къде да е, а в планината. За авантюристите, които виждат в снега не пречка, а невероятна възможност да се насладят на зимно приключение в планината, подготвихме тази статия. Тук ще обърнем внимание на по-важните неща, които трябва да  знаете, преди да отидете с колело през зимата в планината.

Изберете велосипед, предназначен за планинско колоездене

Днес на пазара можем да открием различни серии производство на велосипеди, включително и такива, предназначени за планинско каране. Когато искате да вземете максимума от планинското колоездене, важно е да се снабдите с колело от тази продуктова категория. Комбинацията от части и механизми на модели като планински велосипед Drag Tundra Comp 26” 2017 е пример за напълно функционален и високопроходим велосипед на достъпна цена. С избора на колело от този ранг можете да бъдете спокойни, приготвяйки се за първо или поредно планинско велоприключение. Комбинацията от неравни или стръмни участъци, хлъзгави и покрити с кал повърхности, може да бъде преодоляна без проблем, когато сте с правилния велосипед.

Осигурете си отлично сцепление преди да тръгнете към планината

Изборът на добри гуми, осигуряващи добро сцепление при екстремните условия, които предлагат планинските участъци, е от ключово значение. Както по отношение на сигурността, така и във връзка с безпроблемното движение в снега, гумите са ключов компонент от частите на велосипеда. Качеството на каучуковия им състав, добре запазеният и достатъчно голям грайфер и не на последно място - налягането в гумите, играят важна роля за доброто сцепление по време на каране.

Погрижете се за защитата на скоростната система

Влагата, в комбинация със солта и химикалите, използвани при зимни условия по пътищата, е отговорна за по-бързата корозия на части от велосипеда. Едни от най-засегнатите, когато става въпрос за каране в планината, а и не само, са именно частите на скоростната система. Редовното почистване и смазване на веригата могат да предотвратят образуването на ръжда. Освен че затруднява естествения ход на веригата, корозията значително намалява живота ѝ. За смазването на веригата препоръчително е да използвате подходяща за сезона смазка.

Светлината като фактор за безопасността ви в планината

Ограничената светлина през зимния период, заедно с кратката продължителност на деня, включвайки и обстоятелството, че карате в планината, са фактори, които не са за пренебрегване. Ако моделът планински велосипед, който сте избрали, не разполага с фабрично инсталирани фарове и стопове, то можете да си ги набавите допълнително. Препоръчително е да оборудвате колелото си с подходящи светлини, които да използвате и през деня, когато карате в планински участъци. Комбинацията между подходяща за сезона велоекипировка и осигуряването на добра видимост ви гарантират пълна безопасност с велосипеда по време на преходите ви в планината.