ORBEA е испанска марка велосипеди, създадена през 1840 г. и базирана в Баскската провинция Гипускоа. В началото тя няма нищо общо с байковете: по това време произвежда пушки и пистолети, които доста се търсят. Преходът към производство на велосипеди се случва през 1930 г., когато компанията се нарича Orbea Bicycles. През 1934 г. велосипедите ORBEA се появяват за първи път на Tour de France и оттогава марката продължава да расте и да се развива в тази посока.

През 60-те години испанците се фокусират върху производството на туристически велосипеди и се връщат към производството на състезателни модели едва през 80-те, когато състезателите на ORBEA отново започват да участват в Tour de France и Vuelta a España.

През 1989 г. компанията започва да произвежда планински велосипеди, а днес предлага и модели за триатлон. Велосипеди ORBEA все още често се срещат на състезания от най-високо ниво.

От 70-те години на миналия век Orbea води и активна спонсорска политика. Финансира някои колоездачни отбори като Grupo Deportivo Orbea-Danena. През 1985 г. Педро Делгадо става победител в най-престижното състезание по колоездене в страната. През 1992 г. е създаден професионален отбор по планинско колоездене -  MBK Orbea Team, който през 1994 г. печели испанския шампионат по циклокрос.

Един от ключовите моменти в историята на Orbea са Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Тогава колоездачи на велосипеди Orbea получават три медала - два златни и един сребърен. В допълнение, марката Orbea става световноизвестна благодарение на триатлонеца Андрю Станкович, който печели множество състезания Ironman. Orbea е официален доставчик и патрон на баскския колоездачен отбор Euskaltel-Euskadi от около 20 години.

В наши дни

ORBEA е един от водещите производители на велосипеди в света, предоставящ качествени продукти за любителите на открито. Компанията използва най-новите технологии и материали, за да създаде велосипеди, които са леки, бързи, удобни и издръжливи. Orbea произвежда широка гама от велосипеди, включително шосейни, планински, ендуро и градски велосипеди, аеробайкове, както и велосипеди за деца. Освен това компанията предлага аксесоари за колела, включително чанти, за защита от вятър и дъжд, дрехи и други. Или иначе казано, ORBEA предлага на потребителите широка гама от продукти в подкрепа на активния им начин на живот.

Може би най-забележителният от моделите на ORBEA са карбоновите шосейни велосипеди като Orca и Alma.

ORBEA разработва нови технологии в света на колоезденето

ORBEA направи много за колоезденето - не само чрез спонсориране на най-големите състезания и отбори, но и чрез разработване на някои авангардни технологии. Най-интересните от тях са може би монококовите рамки, 4x4 и DCR.

Монококови карбонови рамки - тази технология се използва при производството на високотехнологични рамки - това означава, че рамките са изработени от един елемент, което им гарантира отлична функционалност и издръжливост. Всяка тръба се застъпва със следващата, като се използват непрекъснати влакна - по този начин се стабилизират всички критични участъци на рамката. Освен това между тръбите няма шевове, което означава, че няма слаби места.

Технология „4х4” – това е специален тип дизайн на рамката, който може да увеличи твърдостта, надеждността и контрола на велосипеда върху всякакви повърхности. Добър пример е байкът Orbea Alma.

Ключовото тук е, че предният и задният триъгълник на рамката са всъщност четириъгълници – това позволява по-равномерно разпределение на натоварването при каране, както и увеличаване на страничната твърдост  с 15%. В резултат на това рамката прехвърля по-добре силите на ездача към колелата и потиска вибрациите.

DCR технология - DCR означава Direct Cable Routing - в този случай всички кабели преминават през рамката. Това осигурява по-малко триене на кабелите - по този начин спирачките и превключвателите работят по-добре, а кабелите и техните „ризи” издържат по-дълго.

Технологията DCR също включва затворено и запечатано прокарване на кабели - тя е много лека и спестява до 50 гр. тегло в сравнение с традиционните.

Накратко казано, велосипеди ORBEA се отличават с иновативни технологии и перфекционизъм в дизайна на моделите. Всеки велосипед ORBEA е направен с любов и грижа (и дори е рисуван ръчно). Всичко това се изразява в тяхното качество и атрактивност. Такъв велосипед не може да не събуди страст у колоездача. Родословието на чистокръвните двуколесни модели продължава от много десетилетия, започвайки от най-подходящия регион за това - Пиренеите.

Днес марката ORBEA е най-големият производител на велосипеди в Испания и спонсорира някои от най-добрите състезателни отбори в света. Без съмнение това име вече се свързва с висококачествени велосипеди, които се използват както от любители, така и от професионалисти.  Магазин за велосипеди KADENAS предлага широк набор от модели на бранда ORBEA и дори някой да не е наличен в момента, може спокойно да го заявите в нашия център за поръчки.


Източник: ORBEA