Велосипедът винаги е бил един от най-добрите приятели на човека. Дали като средство за придвижване, или като хоби, той е неизменна част от живота на много хора. И като такава няма как да се разделим с него, дори и по време празниците. Можем ли обаче да го превозваме в българските влакове?

 

Отговорът на този въпрос е положителен. Но за да се случи това, трябва да се спазват някои задължителни правила.

 

Ако се отправяте на велотуризъм в планината или пък се прибирате към дома си с БДЖ, но държите да вземете с вас и колелото си, трябва да изберете влак, който в състава си има вагони с отделение за превоз на велосипеди или фургони. Вариант е да заложите и на пътнически влак, където да оставите колелото си на платформата на вагоните или пък на електро-мотрисен влак, в който да приберете колелото си в багажното отделение.

 

Имайте предвид, че отговорността за благосъстоянието на вашия велосипед е във вашите ръце, тоест за неговата сигурност отговаряте само и единствено вие. Без значение дали пътувате на 20, или на 200 км, цената на билет за колелото ви е 2 лв. Ако не закупите билет обаче и във влака установят липсата му, ще платите 20 лв, като отново разстоянието е без значение.

 

И макар че в България все повече хора избират велосипеда като средство за придвижване, има страни, в които своеобразната велокултура е изключително развита. Такава например е Дания, в която на година един жител изминава средно 893 км. В Нидерландия пък километрите са 853, докато в Белгия и Германия са около 300. Най-малко използват колелета в Южна Европа, където един испанец изминава едва около 20 км годишно.

 

Колкото повече велосипеди се използват в градска среда, толкова повече това спомага за изчистването на въздуха и подобряване на екологията, не на последно място - и на здравето на хората.

 

За да се популяризира този тип транспорт се изграждат велоалеи и други облекчения като охраняеми стоянки например, намиращи се в близост до обществен транспорт. В момента дори се подготвя мрежа от паневропейски велосипедни трасета EuroVelo, която е по инициатива на Европейската федерация на велосипедистите.

 

Амстердам нарича себе си велосипедната столица на Европа и това не е случайно. Там дори се намира хотелът за велосипедисти Van Ostade Bicycle Hotel. В него може да се наеме велосипед за осем души или дори воден велосипед. В холандския град колелетата са много по-разпространени за придвижване, отколкото автомобилите - факт, който се надяваме един ден да се случи и в България.