Над 60 км е дължината на веломрежата в Пловдив, изградена и стопанисвана от Общината до момента. Най-голяма част от веломрежата в града - разстоянието от 37 км, бе изградена в рамките на реализиралия се голям транспортен проект - „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Пловдив". Към днешна дата почти всички булеварди в града имат обособени велоалеи, като в бъдещите планове за изграждане на пътната мрежа се предвижда свързването им и с Околовръстното.

Ефективна политиката за благоустройство на града и справяне с автомобилния трафик следва Община Пловдив в последните няколко години. Посредством изграждането на работеща веломрежа и пешеходни пространства, местната власт предвижда частично справяне с проблема с трафика и замърсяването в големия град. Гражданите пък от своя страна споделят, че при осигуряване на добра пътна инфраструктура биха предпочели колело или ходене пеш пред автомобила. В тази връзка, почти всички ремонтирани булеварди, или тези, които се планира да бъдат ремонтирани, предвиждат трасета за велосипедисти. Това става ясно от изготвената стратегическа рамка на Генералния план за организация на движението в Пловдив.

За развитието на веломрежата в града под тепетата се заговори отдавна, а бурното му индустриално развитие и засилващият се проблеми с трафика се оказаха отправната точка за властта, която започна да търси ефективно решение на проблема. През 2015 година в парка “Лаута" бяха монтирани и 20 велосипедни стойки, които Кметството на район “Тракия” получи като дарение. Този благороден жест бе само един пример за подкрепата, която оказва индустрията по отношение изграждането на един по-зелен град. Съоръженията бяха монтирани с помощта на Общинско предприятие "Чистота", а като резултат от случилото се тогава кметът на район "Тракия" Костадин Димитров отбеляза, че има значително увеличение на хората, избиращи велосипеда като ефективно средство за придвижване в градска среда.

Затова, ако ви е писнало да чакате по спирки или да губите време в натоварения трафик, просто си вземете колело и много скоро ще се убедите в предимствата на този алтернативен метод за придвижване! Освен че ще повишите значително физическата си активност, карайки колело вместо кола, инвестирате и в здравето си и в подобряване качеството на въздуха. Предвид това, че Пловдив може да ви предложи отлична инфраструктура в това отношение, няма какво да чакате!