Едно от любимите занимания на децата е да карат колело. Може би и вие си спомняте за момента, в който са ви подарили първия нов велосипед, с чувство на умиление, а и с нотка носталгия. Изхождайки от предимствата, с които се характеризира карането на колело - редовна физическа активност, развиване чувство на самостоятелност и не последно място - време, прекарано навън в забавления - няма причина да не направите подарък ново детско колело.

Продуктовото разнообразие на пазара днес от една страна дава голям избор, но от друга може и да ви затрудни. Това, че малчуганите растат доста бързо, е фактор с ключово значение при избора на детски велосипед. Ето защо, за да подпомогнем нашите клиенти в избора на детско колело, подбрахме няколко ключово важни съвета при избора на най-подходящото:

Дизайнът на новия детски велосипед е първото нещо, което ще бъде забелязано от детето


Детето ще се влюби в своята нова придобивка, стига тя да му харесва и да му предоставя удобство и сигурност по време на каране. Когато детето харесва своя велосипед, то няма да му е нужен допълнителен стимул да се впусне в забавления на открито. Добре е да обсъдите с детето дизайна на новото колело, защото това е първото нещо, което то ще забележи. Ако детето ви не харесва избрания от вас детски велосипед, то не разчитайте да промени мнението си с времето. Дори и да сте решили да направите подарък-изненада, вие малко или много познавате предпочитанията на детето си - постарайте се да се придържате максимално към тях. Дизайнът за вас може би е просто цвят и форма, но за детето той може да бъде ключово важен за желанието му да кара новото си колело.

За да осигурите максимално удобство, съобразете теглото и размера на велосипеда

Удобството до голяма степен се определя от размера на колелото, отнесен към възрастта на вашето дете. Повечето съвременни модели детски велосипеди са проектирани така, че височините на седалката и кормилото да се регулират, с цел постигане на максимално удобство за детето. От своя страна, регулируемите компоненти позволяват сравнително по-продължително ползване на колелото. Размерът на детските велосипеди не се определя по размера на шасито и височината на седалката, а според размера на гумите. Следната таблица с размери би ви била от помощ при избора на ново детско колело:


Както споменахме, наред с размера, важно е да съобразите и теглото на детското колело. Често този фактор се подценява от родителя, тъй като за един зрял човек килограмите въобще не правят впечатление при избора на ново колело. Теглото обаче трябва да бъде съобразено също толкова внимателно, колкото и размера. Специалистите съветват теглото на детското колело да не надвишава 30-35% от това на детето. Влияние върху теглото оказват най-вече неговата рамка. Обърнете внимание и от каква сплав са изработени различните компоненти на велосипеда. Повечето съвременни велосипеди се изработват от алуминиеви рамки, именно с цел да предложат на колоездача търсената лекота и удобство.

На последно, но не по важност място, поставяме безопасността при избора на детско колело

Ожулените колене може да не са нещо кой знае колко страшно, но определено не са приятно изживяване. Безопасността се определя преди всичко от качествената спирачна система, геометрията на велосипеда и управленските умения на детето. Действително всички велосипеди имат спирачки, но качеството и ефективността им се различават при различните модели. Наред с това, когато детето е все още малко и тепърва ще опознава възможностите на новия си байк, помислете за помощни колела. Наколенките, налакътниците и каската са важни за предпазване от сериозни травми при падане. Ползването на лични предпазни средства от ранна детска възраст пък спомага за развиването на правилна култура на колоездене през целия живот. Нека не забравяме, че много малки колоездачи превръщат хобито си от детството в любимо занимание и като възрастни.


Представихме ви три важни съвета, които ще ви помогнат при избора на нов детски велосипед. Нуждата от професионално мнение никога не е излишна, затова не се колебайте да се свържете с нас и заедно да изберем най-подходящото детско колело!