Може би преди време не сте си и помисляли, че през студените есенни и зимни дни ще карате колело? Може би сте смятали, че зимното колоездене е налудничаво и дори откачено? 

Възможно е да има доза истина, но при правилен подбор на екипировка няма абсолютно нищо ненормално и карането на велосипед през този неособено типичен за тази дейност сезон може да бъде изключително удоволствие. Дайте си сметка и че това може да бъде едно истинско,  освежаващо и здравословно приключение. Просто трябва да сте добре подготвени за него.

Подготовка на велосипеда за зимния сезон.

    Колоезденето през зимата е не само вълнуващо и интересно занимание, но и допълнително предизвикателство за вашия велосипед. Натоварването върху него се увеличава многократно, веригата е постоянно влажна и компонентите му са изложени на всякакви вещества, които се пръскат по   улиците. Освен това през зимата отделни елементи на велосипеда започват да не работят както трябва.

  • Когато подготвяте велосипеда си за зимни условия, обърнете внимание  на гумите: както и при автомобилите, гумите при байка са може би от най-голямо значение. Да, има зимни гуми и за велосипед! Какво ще рече това? Те трябва да бъдат с по-мека структура и по-рядък грайфер. Задължително трябва да не са много напомпани (за постигане на по-добро сцепление). Добър пример за това са гумите на CONTINENTAL RUBAN, които са от среден клас и са подходящи както при мокро време, така и за сняг. При препоръчителни 3.5 Bar налягане в зимно време е добре то да е 2 - 2.5 Bar. Може да сте спокойни, че няма да се налага да слизате от колелото при всеки завой и да се молите ледът да не бъде толкова хлъзгав. Може да помислите и за закупуване на гуми с шипове, карането с тях е много по-безопасно особено когато се движите по градските улици с плътен лед.
  • Второто важно нещо при подготовката е смазката. Тук е важно да уточним, че няма универсална смазка за вериги. Пазарът вече се е пренаситил от различни видове течни и сухи смазки, тефлонови греси и подобни смеси и това не е случайно. Съсредоточете се върху течните смазки или се консултирайте на място в магазина, изрично упоменавайки, че ще я ползвате през зимата! Едни от добрите смазки е Peaty's Link Lube Wet Weather. Като цяло смазката трябва да е по-издръжлива и да не се отмива лесно, когато вали, въпреки че такава смазка най-вероятно ще привлече мръсотия, така че ще трябва да почиствате веригата по-често. И не само веригата трябва да се смазва, но и кормилната колона, долната конзола, втулките, свободните колела, спирачките на джантите и осите на педалите.


  • Следващ важен елемент при зимното колоездене е вилката (амортисьора). Ако имате чувството, че вилката ви нещо не работи в студа, знайте, че е съвсем нормално тя да се „вдърви” при падане на градусите. Решението? Просто сменете маслото с по-рядко или спаднете налягането (при въздушна такава). Собствениците на велосипеди с амортисьорни вилки трябва да обмислят преминаването към масла с нисък вискозитет. При ниски зимни температури маслото бързо се сгъстява и вилката започва да работи неправилно. Ако вашият велосипед има еластомерна вилка, можете да замените еластомера със специален зимен (има и такива) или дори да инсталирате твърда вилка.
  • Калници, онова нещо, което всеки колоездач малко или много ненавижда - тежи, пречи, в повечето случаи издава звуци и... е грозно. Но при мокри условия те са ви необходими. Затова се примирете с факта, че през зимата без калници не става. Има много и различни модели. Изберете точно този, който дава балансираната от гледна точка на визия и практичност комбинация.
  • Следват спирачките. Ако имате кабелни (диск или V-Brake), пригответе се за факта, че тяхната производителност ще намалее във всеки случай, те ще станат „колебливи”. Дисковите спирачки, разбира се, работят по-добре при лошо време, включително зимата. Поставете поне дискова спирачка отпред. Това, разбира се, струва пари особено ако трябва да смените вилицата за дискови спирачки. Но безопасността е по-скъпа. Който не може да си позволи това, ще трябва да кара на V-breaks, но имайте предвид особеностите на такова каране. В никакъв случай не допускайте рязко спиране, защото колелото може да блокира и велосипедът да стане неуправляем, да паднете и да се нараните.

    Общо взето, през зимата е необходимо да се полагат специални грижи за всички компоненти на велосипеда, тъй като в студа те се износват много повече. На първо място, разбира се, страда веригата - натрупаната в нея вода замръзва и веригата ръждясва. Химикалите, които се поръсват по зимните пътища, също допринасят за образуването на ръжда. Ето защо трябва да миете и смазвате веригата на велосипеда си възможно най-често. По принцип попадането на сняг в частите на велосипеда е най-честият проблем при каране през зимата. Затова няколко пъти през зимния сезон е хубаво да преглеждате частите, да разглобите, почистите или смажете главините, централното движение и превключвателите на скоростите.

  • Не забравяйте, че през зимата продължителността на дневните часове е много по-кратка, което означава, че е необходимо фар и стоп за велосипед. Това не е просто препоръка, а изискване на Правилника за движение по пътищата, според което пред и зад велосипеда трябва да се монтират бели и червени светлоотразители и светлини. За да шофирате по осветени пътища, трябва да имате достатъчно LED фарове, които работят с обикновени батерии или такива който се зареждат. Ако планирате да пътувате извън града, по-добре е да закупите по-мощни фарове с голям светлонен поток.

Как да подготвим себе си?

Пълна екипировка

    Сред велосипедистите, които не се страхуват от зимата, има популярна поговорка: „Няма такова нещо като лошо време, има само лошо облекло”.

Когато избирате дрехи за дълго зимно колоездене, трябва да следвате важни правила.

    Първо, не бива да се обличате много топло. Това е моментът, когато много начинаещи правят грешка. Ако се облечете твърде топло и започнете да се потите, напоените с пот дрехи няма да задържат добре телесната топлина и вие ще замръзнете. Трябва да се облечете така, че да се чувствате готини при първото движение. Скоро ще се затоплите и ще се постигне топлинен баланс. Когато спирате за дълго време, не забравяйте да се облечете топло, защото бързо ще се охладите.

    Второ, трябва да спазвате принципа на многослойност. Няколко тънки слоя дрехи са по-добри от един дебел. Използването на принципа на няколко слоя в облеклото дава най-голяма гъвкавост и ви позволява да се чувствате комфортно по време на цялото колоездене. Долният слой на дрехите трябва да остане сух. Термобельото от 100% синтетика се справя перфектно с тази задача. Термобельото от естествени материали ще абсорбира влагата, което ще доведе до по-бързо замръзване.

Удобно е да използвате поларено облекло като среден, изолиращ слой. Поларът задържа топлината, отвежда влагата, съхне бързо и топли, докато е мокър. По правило дори при силни студове няма нужда от топло яке при колоездене. Вместо това се използва ветро и водоустойчиво яке - подходящо зимно джърси и добър уиндстопър (ветровка) и/ или софтшел. Дрехите от мембранна тъкан са много подходящи за зимата. Ако сте готови да харчите пари за зимно оборудване, обърнете внимание на такива скъпи и висококачествени материали като Gore-Tex, Windstopper и др.

    Накратко казано, пълният комплект за зимно каране е както следва: термобельо + полар (неговите аналози) + ветроустойчиво яке.

Дизайнът на връхните дрехи е важен: наличие на отразяващи елементи; яке с издължен гръб, за да може в спуснато положение да покрива изцяло дупето; удължени ръкави за покриване на китките при изпъване на ръце (оптимално е степента на прилягане на маншетите на ръкавите да се регулира); вентилация в подмишниците (не е необходима на гърба през зимата); регулируема качулка, за да се гарантира, че видимостта е идеална, когато завъртите главата си.

    Дръжте главата си топла, като носите шапка. В мразовити, влажни и ветровити дни трябва да покриете лицето си с маска или BUFF балаклава. Това не само ще стопли лицето ви и ще го предпази от напукване, но и ще предотврати по-сериозно увреждане на кожата от излагане на студ и вятър. За колоездене не са по-подходящи шаловете, а бъфовете или снудите, най-добре поларените. Можете допълнително да изолирате коленете си с помощта на затоплящи велосипедни наколенки.

    През зимата често се използват и очила, защото силните ветрове са нещо обичайно. По-добре е да изберете ски маски и други очила с подплата от пяна. Тази подплата изолира лицето от рамката на очилата. Също така е важно очилата да не се запотяват при интензивни тренировки.

    Ръкавиците са задължителни през зимата. Предпочитание трябва да се даде на по-леки модели. Оптимално е да вземете няколко чифта ръкавици за разходка: дебели, топли и по-леки. Освен да топлят, те трябва да предпазват ръцете ви от вятъра при ветровито време. Затова търсете зимни колоездачни ръкавици.

    Не можете да пестите от обувки. Трябва да изберете висококачествени ботуши с неплъзгащи се подметки. Скъпите обувки идват с Gore-Tex, краката ви „дишат” добре в тях. Оптимално е обувките да са с номер по-голям, за да може да ги носите с топли чорапи.

    В допълнение към изолацията на краката отвътре, те могат да бъдат изолирани и отвън. За тези цели използвам изолирани калъфи за велосипедни обувки – гамаши или гети. Те ще предпазят вашите ботуши от навлизане на сняг в тях.

Психическа нагласа
Тук никакъв съвет няма да помогне - или я имаш, или не! Ние, от магазин Каденас просто ви помагаме със съвети да се чувствате по-добре, след като сте взели решението да изкарате велосипеда и през зимата.