Топлите месеци безвъзвратно отминаха. Следват студените есенни и зимни дни през които не сте си и помисляли да карате колело? Да, зимното колоездене не е мит - има хора, каращи колело и тогава! Може би си мислите, че това е налудничево и дори откачено? Може би има доза истина, но при правилен подбор на екипировка няма абсолютно нищо ненормално и карането на велосипед през този неособено типичен сезон за тази дейност може да бъде изключително удоволствие.

Подготовка на велосипеда:

 • Гуми: както и при автомобилите, гумите са може би от най-голямо значение. Да, има зимни гуми и за велосипед! Какво ще рече това?
    
  Генерално те трябва да бъдат с по-мека структура и по-рядък грайфер. Задължително трябва да са по-малко напомпани за постигане на по-добро сцепление. Добър пример за това са гумите на CONTINENTAL EXPLORER .
  Гума от среден клас, която се държи изключително добре, както при мокро време, така и на сняг. При препоръчителни 3.5 Bar налягане в зимно време е добре то да е 2 - 2.5 Bar. Може да сте спокойни, че няма да се налага да слизате от колелото при всеки завой и да се молите ледът да не бъде толкова хлъзгав. 

   
 • Смазка: ако някой още умува каква смазка да ползва ще го разочароваме - няма универсална смазка за вериги! Пазарът вече се е пренаситил от видове течни смазки, сухи смазки и тефлонови грес подобни смеси и...това не е случайно!. Съсредоточете се върху течните смазки или се консултирайте на място в магазина, изрично упоменавайки, че ще я ползвате зимата! Една от добрите такива е Мокра смазка FINISH LINE


   
 • Вилка (амортисьор): имате чувството, че вилката Ви нещо не работи! Доста често срещан въпрос при хора, решили да направят първо каране при минусови или близки до нулата температури. Съвсем нормално е вилката да се “вдърви” при падане на градусите. Решението? Просто сменете маслото с по-рядко или спаднете налягането (при въздушна такава).
   
 • Калници: или онова нещо, което всеки колоездач малко или много ненавижда-тежи, пречи, в повечето случаи издава звуци и...е грозно! Има много и различни модели. Изберете точно този модел който дава балансираните от гледна точка на визия и практичност комбинация. За съжаление през зимата без калници не става... 

   

Как да подготвим себе си?
 

 • Облекло: както и при пешеходния туризъм, така и тук облеклото следва да бъде организирано на слоеве.
  • - Базов слой
  • - термо бельо, което няма да задържа потта по тялото ви, а ще позволява отделянето й към външните части.
  • - Подходящо зимно джърси и добър уиндостопър (ветровка) и/или софтшел.
  • - Зимните колоездачни ръкавици са от съществено значение. Може би веднага си представяте скиорски, градски, ръкавици за фитнес и какви ли не други (Моля Ви, недейте да правите тази грешка!)
  • - Шапка и очила следва да бъде такава, че да предпазват от вятър - подходящ вариант за шапка е нещо подобно , като все пак е въпрос на удобство!
  • - Друг елемент, който ми прави впечатление, че почва да навлиза доста повече у нашата страна са гамашите  - запазващи топлината, пазещи краката от намокряне и кал, позволяващи да се обуят върху всякаква обувка, това е едно от най-важните неща при облеклото. Както казват старите хора “всяка настинка идва от краката и главата”, така че нека ги пазим!

    

Психическата нагласа
 

Тук никакъв съвет няма да помогне - или я имаш, или не! Ние просто помагаме да се чувствате по-добре след като сте взели решението да изкарате велосипеда и през зимата.