Удобно ръководство: Как да возите детето си на велосипед

 

Да се ​​научиш да караш велосипед е ритуал изпълнен с щастие, през който преминават повечето деца още в детска градина. Ако сте родител и сте ентусиаст-велосипедист, е изключително важно да знаете как правилно да возите детето си, още когато то е в ранна детска възраст. Така се грижите за безопасността на Вашето дете.

Най-сигурните и подходящи начини да возите детето си, са няколко:

  • На задна седалка
  • Допълнително столче на рамката
  • Допълнителен кош

Разбира се, всеки родител има правото сам да избира кой е най-удобният начин за возене на неговото дете. Винаги можете да предпочете само един начин или да комбинирате няколко начина на возене.

Повечето столчета са подходящи за деца на възраст между девет месеца и четири години. Ако детенцето Ви е по-малко, дали можете да го возите или не, зависи от това дали то може да стои седнало, без да е необходимо да го придържате допълнително. Няма как да возите дете, а и не Ви препоръчваме, ако то не може да стои седнало самостоятелно. Това е важен фактор, с който трябва да се съобразите при малчуганите под 1 годинка. Ако пък детенцето Ви вече е по-голямо, трябва да се съобразите с теглото му, тъй като повечето допълнителни седалки и кошчета са пригодени за ползване от деца до 20 килограма.

Вашият велосипед съвместим ли е с детско столче за велосипед?

Начинът на поставяне и монтаж на детската седалка върху Вашия велосипед е ключов фактор при избора на подходящ начин за возене на Вашето дете. Не всички велосипеди са съвместими със детски столчета, а други колелета са съвместими само с определени модели седалки. Стандартните градски велосипеди, хибридите или планинските велосипеди са най-гъвкави в това отношение и се препоръчват. От друга страна, специализираните велосипеди не се препоръчват, тъй като при тях не само е трудно, а понякога и невъзможно, да монтирате детско столче за велосипед. Освен това е опасно за Вас и Вашето дете.

Задни седалки

Задните седалки се предлагат в три основни конструкции: конзолни, закрепени към задната носеща стойка и фиксирани директно към задната седалка на велосипеда.

Най-подходящи за деца на възраст над девет месеца, както и за по-дълги разходки, са детските аксесоари за велосипед, които се прикрепят на задната седалка на колелото. Така дори ако Вешето дете е изморено и му се приспи, може да се отпусне спокойно, без да се тревожите за неговата безопасност.

Плюсове:

1. Повечето седалки отговарят най-добре на средни или големи велосипеди с конвенционална рамка; 
2. Най-лесният и най-предпочитан вариант; 
3. Повечето седалки от този тип могат да бъдат отделени от самата основна рамка;

4. Допълнителна скоба означава също, че седалката може да се сменя при различните велосипеди, ако е необходимо.

Минуси:

1. По-големите деца и/или дългата и продължителната употреба могат да огънат седалката;
2. Малките рамки и рамките с изпусната горна тръба могат да причинят трудности при монтажа на която и да е седалка, която използва допълнителна скоба; 
3. Детето е зад гърба Ви, което прави разговорите и наблюдението му трудни; 
4. Добавянето на седалката за детето премества центъра на тежестта на велосипедиста назад, което може (поне първоначално) да създаде странно усещане при каране и да ограничи удоволствието на родителя да се наслаждава на велосипедното преживяване.

Предни седалки

Предните седалки обикновено се прикрепват към рамката на велосипеда, като се закрепя над нея или към кормилото. Някои от тях са монолитни пластмасови седалки, а други са малки седалки, към които има добавени и подложки за крака, предназначени за по-големи деца.

Това е най-предпочитаният начин за возене малки деца, чиито родител е висок на ръст велосипедист.

Плюсове:

1. Позволява лесен разговор и близост до детето; 
2. Детето може да види повече по време на пътуването;
3. Балансът е по-добър. 

Минуси:

1. Ограничава пространството за родителя и може да нанесе травма на коленете си; 
2. В случай на падане или спиране внезапно, детето е изложено на голям риск и е възможно да понесе по-тежко падането от самия велосипедист;

3. Дете е изложено на вятър; 
4. Препоръчва се само за кратки вело разходки, тъй като ако детето се умори, може да се отпусне настрани и да падне.

Ако возите повече от едно дете?

Макар че е възможно да се монтират предна и задна седалка на един и същ велосипед, този подход не се препоръчва. Причината за това е, че натоварването на родителя велосипедист става доста голямо и много бързо може да се умори или контузи. В този случай, се препоръчва ползването на допълнителен кош.

Другото ключово предимство на кошът за превозване на деца е, че няма възрастово ограничение. При седалките е от първостепенна важност, детето да може да стои изправено самостоятелно, докато при ползването на кош, това не е необходимо и го прави идеален начин за возене дори на много малки деца. Освен това, кошът осигурява допълнително пространство, в което можете да поставите багаж и всичко, от което имате нужда.

Плюсове:

1. Кошовете предлагат допълнителна товароносимост; 
2. Те са по-удобни за децата; 
3. Бебетата могат да бъдат поставени в специализирано кошове за бебета от раждането (проверете конкретните модели за възрастови ограничения); 
4. Децата могат да спят в коша; 
5. Много кошове могат идеално да се ползват за возенето на две деца; 
6. Нямате дисбаланс или неудобство при каране, както при возенето на дете в предна или задна седалка;

7. Децата са настанени под покривало, където са сухи и не могат да протягат ръцете си отстрани на пътя; 
8. Кошовете осигуряват по-голям капацитет за натоварване от седалките за велосипеди; 
9. Можете да ги използвате като ремарке, когато децата пораснат;
10. Част от модерни детски кошчета са мултифункционални и се ползват и като лесно  детска количка, така че не е нужно да будите детето, ако сте достигнали крайната точна на пътуването си, а малчуганът е заспал.