Всяка година милиони велосипеди биват откраднати. Полицейските статистики показват, че само около 10 процента от тези случаи се разрешават. По тази причина е изключително важно да се погрижим за сигурността на велосипеда. Освен през летния сезон, когато често ни се налага да оставяме велосипеда за по-кратък или дълъг престой, хубавата и скъпа ключалка си заслужава и през зимата, сезонът, който по принцип е неактивен за колоездачите и велосипедът обикновено си стои необезпокояван в мазето. Именно от този факт се възползват крадците. Затова колкото по-дълго не ползвате велосипеда, толкова повече внимание трябва да обърнете на добрата защита.
Една качествена и сигурна велоключалка би ни предпазила и от най-опитните крадци, а за щастие все повече компании създават надеждни устройства, които ще предотвратят кражбата на велосипеда. KADENAS предлага разнообразие от продукти за сигурност, вариращи като цена и степен на защита и подходящи за всяка една ситуация.
Ако планирате да държите велосипеда си в мазето, гаража или където и да е другаде за по-дълъг период от време, то тогава качествената велоключалка е абсолютно задължителна. Често заключването на самото помещение се оказва недостатъчно и неефективно решение. За да подсигурите сигурността на велосипеда е нужно да вземете допълнителни мерки.
По-евтините велоключалки със захващане за колчето на седалката и заключващ механизъм с два ключа са добър вариант, когато оставяте велосипеда за кратко и живеете в сравнително безопасен район, но когато не го ползвате за по-продължителни периоди, по-добре е да инвестирате в по-скъпа, но и по-сигурна защита.
Велоключалките тип скоба (например AXA NEWTON PRO) са една идея по-надеждни, като и при тях цените варират в зависимост от модела и степента на защита. Ползите тук са много. Тези ключалки ще ви осигурят сигурност по всяко време на годината, независимо дали активно се придвижвате с велосипеда си или го държите прибран за дълги периоди. Те са изключително качествени и надеждни и са подходящи за захващане за статичи обекти като огради и стълбове. Могат да се монтират по няколко различни начина, но стандартната процедура за монтиране е към рамката на велосипеда. Огромно предимство е, че поради използването на закалена стомана, те са изключително трудни за срязване. Полиестерното покритие пък предпазва велосипеда ви от надраскване.
Каква сума да отделите за надеждна велоключалка? Зависи изцяло от вас, но е хубаво да вземете няколко неща предвид, когато правите своя избор. Колко скъп е велосипедът ви? Често ли го заглеждат непознати? За колко дълъг период го оставяте без надзор? Колко безопасен е районът, в който го оставяте? Изборът на грешната велоключалка в крайна сметка може да доведе до това да изгубите велосипеда си завинаги, докато качествената защита, дори и по-скъпа, е инвестиция, която си заслужава всеки лев.

 

Виж всички велоключакли тук!