Размерът на гумите не единственият определящ фактор за типа велосипед. Днес от значение са и други компоненти в геометрията на велосипеда, които е добре да съобразите при търсенето на най-подходящото за вас колело. Неотдавна стандартът за велосипед за възрастни беше този с размер на гумата 26", а в категорията детски велосипеди обикновено попадаха 16-инчовите или пък тези, по-малки от 26”. Днес обаче на пазара можете да откриете велосипеди с размер на гумите, вариращи между 20” до 29”. Истината е, че ориентирането в избора на подходящ размер гуми, рамка и стил на велосипеда представляват трудност за мнозина. Ето защо в следващите редове ще споделим няколко важни неща относно избора на подходящия размер гуми, като по този начин целим да улесним максимално колоездача при избора на ново колело.


Какво трябва да знаете за размера на гумите?

Често личният избор е водещ при избора на размера на гумите, но има няколко важни аспекта, които е добре да имате предвид, за да бъде изборът ви информиран:

  • размерът на гумите е определящ фактор за типа колело, което купувате - детски, трекинг, планински, шосейни велосипеди се предлагат в различни размери на гумите, съобразени с предназначението им;
  • гумите на велосипедите за възрастни в категорията планински, хибриди и т.н. обикновено се предлагат в размери на външния диаметър на гумата между 26, 27.5, 28 и 29 инча.
  • размерите на шосейните и състезателни велосипеди, предлагани на пазара, обикновено са оразмерени в метрични единици, като най-често срещани са тези от 650 mm или 700 mm. Гуми с размер 28” обикновено се използват при шосейното колоездене, като разлики има в широчината на избираната гума.

След като споменахме тези важни неща по повод употребата на различните размери на гумите за велосипед, за немалко колоездачи възниква колебание, когато трябва да избират между 27,5 и 29-инчовите гуми.

27,5” или 29” - кой размер е най-подходящият за мен?


В основата на избора на размера гуми стоят очакванията от новия велосипед и терена, по който основно ще се кара. Тук ще разгледаме основните разлики между 27,5 и 29-инчовите велосипеди в няколко важни аспекта на колоезденето:

  • Проходимост

29-инчовата гума се характеризира с по-добра проходимост поради две големи предимства: големият диаметър на гумата и малкият ъгъл на атака при срещане на препятствия на терена. Велосипед с такъв размер на гумата би бил много удобен по време на изкачване, тъй като преодолява неравностите на терена без особени затруднения. По отношение на спускането - 29-инчовата окръжност се засилва по-бавно, но веднъж набрала скорост, я поддържа много по-лесно.


  • Маневреност

27,5-инчовата гума взема превес пред тази от 29” по отношение на маневреност. Логично е големината да е отговорна за тромавостта на гумата от 29” - поради високия център на тежестта, завоят би бил много по-труден. По-голямата гума набира много по-голяма скорост, но пък става по трудно управляема, ето защо 27,5-инчовата гума осигурява по-голям контрол над велосипеда.

  • Ускорение

Подчинявайки се отново на физичните закони, 27,5-инчовата гума се завърта много по-бързо и по-лесно, отколкото по-голямата. Ако вземем за пример две гуми с еднаква ширина и модел, с размери на диаметъра от 27,5 и 29”, по-малката ще ускори по-бързо без много теглителни усилия, за сметка на това пък 29-инчовата ще поддържа много по-дълго набраната инерция.


  • Тегло

Теглото е характеристика, с която мнозина се съобразяват при избора на нов велосипед. Твърдението, че по-лекият велосипед е по-добрият избор, невинаги е така. Масата на велосипеда се определя от теглото на съставните му компоненти, следователно, размерът на гумите също е от значение. Лекият ход на велосипеда се определя от неговата геометрия и компоненти, като не изключваме и уменията на колоездача. Отново подчинявайки се на физичните закони, теглото при движещите се елементи оказва голямо влияние върху скоростта на велосипеда.


  • Сцепление

Логично е по-голямата гума да “стъпва” на по-голяма площ, следователно сцеплението между гумата и пътната настилка е много по-добро. От значение за коефициента на сцепление са и използваната каучукова смес, и моделът на гумата, но можем да заключим, че 29-инчовата гума се характерзиира с по-добро сцепление.


Какво значение има височина на колоездача при избора на размера гуми?

Обикновено размерът на рамката е този, който се съобразява с височината на колоездача. Размерът на гумите обаче също може да е от значение - по-големият размер гуми увеличава и големината на колелото, като цяло. За хората с ръст над 190 см по-добре би било да вземат велосипед с гуми от 29”. Не изключваме обаче и варианта употребата на 27,5-инчова гума, тъй като при съобразен размер на рамката, този диаметър би бил перфектен и за по-висок колоездач.


Намери подходящите гуми за велосипед още сега.